Japandi

182 Artikelen
Filter

JapandiAchter de Japandi-levensstijl schuilt een gedurfde, contrasterende samensmelting van twee inrichtingstrends die al lange tijd voor sensatie zorgt. In deze constellatie komen twee werelden met opzet met elkaar in botsing. Eens het Verre Oosten en eens de Noordse cultuur. Hoewel de levensstijlen op het eerste gezicht totaal verschillend zijn, hebben ze bij nader inzien wel wat overeenkomsten. In dit artikel vertellen we je wat dat zijn en hoe je de interieurtrend eenvoudig door kunt voeren in je huis.

De stijlvolle mix combineert Japan en Scandinavië op indrukwekkende wijze

Kortom, de Japandi-stijl gedijt op verminderde esthetiek en welzijn. Maar voordat we expliciet ingaan op de Japandi-stijl, kijken we even naar de Japanse wooncultuur.

Op één ding kunnen we op dit moment anticiperen: simpelweg een Boeddha opzetten is niet genoeg om deze levensstijl onder de knie te krijgen. Onbegrijpelijke personages op de muur katapulteren je vanuit huiselijk oogpunt niet naar het land van de rijzende zon.

Integendeel, je moet dieper in de materie duiken. Vooral de filosofie speelt een doorslaggevende rol bij het samenstellen van het interieurontwerp. De Japanners gebruiken bijvoorbeeld Feng Shui als leidraad bij het bouwen van nesten. Hoewel de taoïstische theorie van harmonie uit China komt, wordt de theorie van het leven ook in Japan beoefend. Er wordt primair gekozen voor kleuren, vormen en materialen die de Chi, oftewel levensenergie, ongehinderd laten stromen.

Om niet uit de pas te lopen bij het ontwerpen van het pand, werken Feng Shui-aanhangers met de zogenaamde bagua. Deze handleiding ondersteunt hobby-interieurontwerpers en binnenhuisarchitecten bij het bepalen van de energiestroom in huis. Een ruimte is denkbeeldig verdeeld in zones die uiteindelijk zijn toegewezen aan de elementen vuur, hout, metaal, water en aarde. Alles komt neer op een perfecte balans tussen yin en yang. Als het geheel in balans is, voelen de bewoners zich zichtbaar op hun gemak in hun thuisretraite.

De Japanners verwerpen het voortdurend najagen van nieuwe bezittingen. Ze brengen hun bezittingen bewust terug tot het strikt noodzakelijke. Bovendien zijn mensen erop gericht om de oase van vrede nooit te elimineren. Het concept van wabi sabi maakt ook deel uit van de Japanse wijsheid. Het heeft tot doel de schoonheid van elke substantie of elk wezen in zijn meest natuurlijke vorm te herkennen. Deze ideologie komt uitstekend tot uiting in de ontwerpstijl van Wabi Sabi.

Scandinavisch interieurdesign draait om minimalisme en eenvoud. De geselecteerde meubels hebben een subtiele en rechtlijnige uitstraling. Hoe natuurlijker de uitstraling, hoe beter de meubels tot hun recht komen. Vooral hout speelt een grote rol bij het Noorderlicht. De Scandinaviërs werken met indirect licht zodat de leefruimtes niet te koel lijken. Minstens zo belangrijk zijn gezellig textiel en smaakvolle decoratieve objecten. Het doel is om een ​​kamerdecor te creëren dat een aangename feel-good sfeer oproept.

De Japandi-stijl bevat een goede mix van beide

Warmte, gezelligheid en functionaliteit komen op indrukwekkende wijze tot uiting in de Japandi woonstijl. Praktische en hulpbronnenbesparende ontwerpelementen zijn de maat van alle dingen. De woontrend is sterk gericht op de natuur en hecht waarde aan het omringd zijn door natuurlijke materialen. Tafels van bamboe of hout passen bijzonder goed in het plaatje. Ook dressoirs, bijzettafels dicht bij de vloer, lage gestoffeerde meubelen en vloerkussens hebben hun bestaansrecht. Het is essentieel om grote en omvangrijke meubels te vermijden en in plaats daarvan plaats te maken voor filigraan meubilair met dunne poten.

Samenvattend verbindt de interieurtrend Japandi drie basisfactoren. Aan de ene kant een ingetogen ontwerp, functionaliteit en aan de andere kant de verbondenheid met de natuur. Stoorbronnen zoals overvolle kamers, open, overbelaste schappen of weelderige inventaris horen niet thuis in deze leefomgeving. Gebruik in plaats daarvan meubels met een klassiek patroon gemaakt van gevlochten rotan. Met de hand beschilderde vazen ​​en geselecteerde statement-stukken brengen je een stuk dichter bij de flair uit het Verre Oosten.

De Japandi-levensstijl is ook bewust gebaseerd op harmonie als het om kleur gaat. Deze levende wereld is geenszins opzichtig. Hier komen aardse nuances zoals bruin en zwart categorisch in beeld. Kleuren als aubergine, blauw, groen en terracotta of delicate pasteltinten zijn net zo typerend voor de Japandi-look.

Muurkunst is toegestaan, maar houd het subtiel

Je kunt je muren natuurlijk ook een bepaalde pit geven. Maar hetzelfde geldt hier: het mag in geen geval te dik worden aangebracht, zodat de kamers er niet onrustig uitzien. Maar er is niets mis met een accentmuur.

Muurschilderingen zijn een prachtige manier om je artistieke of intellectuele vrijheid uit te drukken. Voor de hand liggende motieven zoals paradijsvogels, magische bloesems en samoeraimensen raken de sferen van de levensstijl in het Verre Oosten.

Als je geen zin hebt in behang, kun je ook overstappen op posters. De blikvangers zijn in een handomdraai aan de muur te bevestigen en bieden in één adem heel veel leuke motieven. Of het nu gaat om een ​​elegante watervogel, een tempelcomplex met meerdere verdiepingen, een magische lotusbloem of kraanvogels, de diagrammen boeien alle kijkers op het eerste gezicht.

Een groot en kleurrijk geënsceneerd doek wekt het verlangen naar vrijheid op en straalt een weldadige rust uit. Zelfs met een klein canvas waarop bijvoorbeeld felle kersenbloesems te zien zijn, kun je de charme van Japan op indrukwekkende wijze vastleggen.

 • verzenden vanaf €4,99

  Verzenden binnen Nederland en België al vanaf €4,99.

 • 14 dagen recht van retour

  Binnen 14 dagen na ontvangst kunt u uw bestelling retourneren.

 • Veilig kopen

  Wall-art is aangesloten bij het keurmerk Trusted Shops waardoor u 100% veilig bij ons kunt bestellen.

 • Voor u geproduceerd

  Een groot deel van ons assortiment produceren we zelf. Zo bent u altijd verzekerd van een gloednieuw product.

 • Milieubewust

  We zetten ons actief in voor het milieu en ontwikkelen milieuvriendelijke producten waar mogelijk.

 • Veilig betalen

  Bij ons betaalt u altijd veilig per iDEAL, Bancontact, Creditcard, Paypal of bankoverschrijving.
Filter
Categorieën
Test
Chat